Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΥΣ!!!
Αδελφοί μου εορτάζουμε και φέτος την εορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, η αλλιώς μέσα την Παράδοση του Γένους, καθιερώθηκε και ως εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και ως εορτή της Παιδείας.
Και οι Λόγοι που έχουν καθιερώσει την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ως εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, είναι αυταπόδεικτοι. Πρώτα αποδεικνύει την θεοσεβεία και την ευσέβεια του Γένους μας. Όπου βλέπουμε μέσα στο Γένος μας Μάρτυρες, Αγίους, Ήρωες της Πίστεως και της Ελευθερίας. Και μέσα στα τρία πρόσωπα των Αγίων μας αναγνωρίζει, ότι οι Τρείς Ιεράρχες, με την μεγάλη πίστη τους στον Θεό, την ακλόνητο πιστότητά τους στη διακονία και το καθήκον τους, την μεγάλη εργατικότητα τους, την φιλοπονία και την φιλοτιμία τους, ιεράρχησαν τα πράγματα και τα θέματα στη ζωή τους και κατώρθωσαν τα ακατόρθωτα, αφού ανεδείχθησαν Ήρωες και Μάρτυρες και Άγιοι, μαχόμενοι συνεχώς για την Αλήθεια, για την Ελευθερία, για την συμπαράσταση και την βοήθεια των ανθρώπων, ενάντια πάντοτε της απιστίας, της προδοσίας, της φαυλότητας και της δυστυχίας των ανθρώπων.
Αυτοί οι Πατέρες είναι που σπούδασαν όλες τις επιστήμες και γνώσεις του κόσμου και κατάφεραν την ένωση του Ελληνισμού και του Ορθοδόξου Χριστιανισμού, της Ελληνικής Φιλοσοφίας με την Σοφία του Θεού, των Ελληνικών Γραμμάτων. Είναι εκείνοι που οδήγησαν το Γένος μέσα στο θαύμα του Βυζαντινού Χριστιανισμού, που πήγασε από την Μήτρα του Γένους, την Μαρτυρική Πόλι του Γένους, την Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, από την οποία και μέσα στην οποία ιερουργήθηκε το Μυστήριο και το Μαρτύριο του Γένους και της Εκκλησίας και προσφέρθηκε στην οικουμένη όλη, ό,τι σήμερα είναι Ορθόδοξο και ακριβότερο στον κόσμο, η αμώμητος ημών Πίστη και Ευσεβεία. Είναι εκείνοι που προετοίμασαν το Γένος να αντέξει στα Μαρτύρια της ανελευθερίας και της αδικίας και να ζήσει μέσα στην Μαρτυρική Ρωμιοσύνη, μέσα στην Ορθόδοξη Πίστη και Ευσέβεια, μέσα στις ρίζες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και να διακηρύττει παντού την Αλήθεια του Ευαγγελίου, που χαρίζει την πραγματική Ελευθερία, να διακηρύττει παντού την πιστότητα στο χρέος και το καθήκον, κι αν ακόμη αυτά συνεπάγονται κόπους και μόχθους και μαρτύρια.
Αδελφοί μου με αυτά ιδανικά της Πίστεως και της Ευσεβείας, έζησε το Γένος μας και έδωσε τα εκατομμύρια των Αγίων και των Μαρτύρων και των Ηρώων της Πίστεως και της Ευσεβείας, σαν εκατόμβες και σαν παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο. Με αυτά τα ιδανικά μεγαλούργησε, ακόμη και όταν ήταν σκλαβωμένο, και έζησε μέσα στην άσκηση και την υπομονή, και έδωκε την Μαρτυρία του , στην πιστότητα του χρέους και του καθήκοντος, μεγάλα Μηνύματα της Ελευθερίας, της Αληθείας και της Δικαιοσύνης, και της Πίστεως στην Ομολογία, ότι «Ζῆ Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν», και ότι «Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις». (Πραξ. ε΄. 29)
Όλα αυτά τα ιδανικά προσφέρει σήμερα η Εκκλησία μας στους Έλληνες και ιδιαιτέρως στα παιδιά και τους νέους, μέσα από την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι και τα βίωσαν και μαρτύρησαν γι' αυτά, και έμειναν πιστοί μέχρι το θάνατο.
Αυτά αδελφοί μου πρέπει να φυλάξουμε όλοι μας για να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Να τιμήσουμε το Γένος, την Μαρτυρική Ιστορία του, την Μαρτυρική Εκκλησία μας, την Τροφό του Γένους. Να τιμήσουμε το όνομά μας, την οικογένεια μας την ταυτότητά μας. Να τιμήσουμε τα εκατομμύρια των Αγίων και των Μαρτύρων και των Ηρώων της Πίστεως και της Πατρίδος.
Οι Τρείς Ιεράρχες έρχονται σήμερα και μας προβάλλουν όλα αυτά, να θυμόμαστε τα εκατομμύρια των Αγίων και των Μαρτύρων και των Ηρώων. «Ἄνω σχῶμεν τάς καρδίας». Ας ιεραρχήσουμε τα πράγματα στην ζωή μας και να μείνουμε πιστοί μέχρι θανάτου στο καθήκον της ζωής, της ζωής που επεκτείνετε μέσα από την Εκκλησία στην αιωνιότητα.
